2012. augusztus 31., péntek

Barátfüli (lekváros derelye)

Barátfüli (Lekváros derelye)
időigényes


Most egy olyan receptet hoztam, aminek az elkészítése sokáig tart - kb. 3 óra - , de nagyon finom:) Én sosem veszek fagyasztottat a boltban. A család nem is enné meg...Igaz nincs is minden héten.

Ugyan olyan krumplis tésztából készül, mint a szilvás gombóc, a bucinudli és a zsírban sült lapos krumplis pogácsa.

1. A megmosott krumplit héjastól megfőzöm. Ne legyenek túl nagyok. Tányérra szedem és várom, hogy hűljön.


2. Megpucolom és krumplinyomón áttöröm. Ha meleg, akkor még várok vele amíg langyos lesz.3. Teszek hozzá sót, 1 tojássárgát és annyi finomlisztet, amennyit kényelmesen felvesz. (95 dkg krumpli, kb. 30-40 dkg liszt- ez az arány változhat)Rugalmas cipóvá gyúrom, majd letakarva egy kicsit pihentetem.
4.Addig olajon prézlit (zsemlemorzsát) pirítok.


5. Kisodrom a tésztát és a szélénél egy kicsit beljebb egy sor lekvárhalmot rakok. Mi sok sárgabarack lekvárral szeretjük. A nagyon folyós lekvár nem alkalmas erre a célra. Finom túróval töltve is.


6.A tészta szélét ráborítom a lekvárra és a halmokat körbe nyomkodom.7. A füléket szétvágom.8. Forró sós vízben kifőzöm. Ha már a fazékban vannak, óvatosan megkevergetem, hogy ne ragadjanak le. Amint feljönnek a víz tetejére, már jók is. Egy tál vízbe szedem ki és egyből le is szűröm. Kicsit hagyom a szűrőben lecsepegni.

9. Beleteszem a morzsába és a lábast forgatva, óvatosan rázogatva befedem prézlivel.10. Fahéjjal, porcukorral meghintve esszük.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése