2012. július 10., kedd

Meggy - málna lekvár

Meggy - málna lekvár
tartósítószer nélkül





Hozzávalók:
1 kg magozott meggy
1 kg málna
50-60 dkg cukor

Az üvegeket elmosom. Langyos, majd nagyon meleg folyó vízben elöblítem. Tálcára rakom őket fejjel lefelé lecsepegni. A csavaros fedők ugyan így.

1. A meggyet leturmixolom, mivel mi a sima lekvárokat szeretjük. Aki szereti a gyümölcsdarabokat az ezt a    lépést hagyja ki.
2. A málnát szintén turmixolom, és szitán áttöröm, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba.
3. A két gyümölcsöt összekeverem és forrástól számítva kb. 20 percig főzöm. Közben kevergetem.
4. Ha már nincs habja és elég sűrű is, belerakom a cukrot. Már csak addig főzöm, hogy épp felforrjon.
5. Forrón üvegekbe töltöm: az üveg szájáig, színig. Csavaros fedővel lefedem és 2-3 percre fejre állítom.
6.Végül  a lekvárokat berakom az ágyneműtartóba jól betakargatva.
7. Másnap,  kihűlés után mehet a polcra.



Az üvegeket a megtöltéshez fém tálcára állítom. Először mindegyikbe 1 merő lekvár merek, majd tele.
Így akkor sem repednek el az üvegek, ha már kihűltek.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Ibolya!
    Régen gyűjtöttem ezeket az üvegeket, de előbb vége lett a gyártásnak, minthogy összegyűlt volna a kívánt darabszám. Szívesen fizetnék is érte, ha lenne eladó.
    Üdvözlettel
    Gyöngyi

    VálaszTörlés