2012. június 2., szombat

Bodzavirág - -alma lekvár

Bodzavirág - alma lekvár
(Praktika magazin nyomán)




Hozzávalók:
kb. 20 bodzavirágtányér
30 dkg cukor
2 db citrom
1 rúd vanília
3 db alma
1 tasak Dr.Oetker Dzsemfix (3.1)
5 - 6 dl víz


     A bodzavirágokat leöblítjük, lerázogatjuk a vizet és figyelünk rá, hogy bogár ne maradjon benne. A vastagabb szárrészeket levagdossuk - én leszemeztem a virágokat a bordákról -.
A citromot héjastól felkarikázzuk, és a virágokkal rétegezve tálba rakjuk. Ráöntjük a vizet és hűvös helyre állítjuk.
Másnap hozzáadjuk a zselésítővel elkevert cukrot és a lereszelt almát. Beletesszük a kettéhasított vaníliát - ezt én kihagytam - . Kevergetve felfőzzük, és forrástól számítva még 5 percig főzzük.
Még forrón átszűrjük. Kicsi, csavaros üvegeket színig töltjük, lezárjuk, és pár percre fejtetőre állítjuk.

Ebből a mennyiségből 4 tormásüveg telt meg. Szép élénk sárga színe lett,a fotón sötétebb.

         Jövőre is elkészítem, de a Dzsemfixet kihagyom, viszont vaníliát rakok bele. A dzsemesítővel készített lekvárjaim eleinte szépek, később meg ronda barna színre váltanak.
Így jártam az ibolya-lekvárral is. Először szép sötétlila volt, most pedig barna. Frissen meg kellet volna enni...de csak egyetlen kisüveggel lett, így takargattam.

2 megjegyzés:

  1. ez isteni lehet... kár, hogy én nem főzhetek be, mert nincs hová tegyem. :(

    VálaszTörlés
  2. a bodzavirágot is belefőzted a lekvárba?

    VálaszTörlés