Bodzavirág - alma lekvár
(Praktika magazin nyomán)
(Praktika magazin nyomán)
Hozzávalók:
kb. 20 bodzavirágtányér
30 dkg cukor
2 db citrom
1 rúd vanília
3 db alma
1 tasak Dr.Oetker Dzsemfix (3.1)
5 - 6 dl víz
A bodzavirágokat leöblítjük, lerázogatjuk a vizet és figyelünk rá, hogy bogár ne maradjon benne. A vastagabb szárrészeket levagdossuk - én leszemeztem a virágokat a bordákról -.
A citromot héjastól felkarikázzuk, és a virágokkal rétegezve tálba rakjuk. Ráöntjük a vizet és hűvös helyre állítjuk.
Másnap hozzáadjuk a zselésítővel elkevert cukrot és a lereszelt almát. Beletesszük a kettéhasított vaníliát - ezt én kihagytam - . Kevergetve felfőzzük, és forrástól számítva még 5 percig főzzük.
Még forrón átszűrjük. Kicsi, csavaros üvegeket színig töltjük, lezárjuk, és pár percre fejtetőre állítjuk.
Ebből a mennyiségből 4 tormásüveg telt meg. Szép élénk sárga színe lett,a fotón sötétebb.
Jövőre is elkészítem, de a Dzsemfixet kihagyom, viszont vaníliát rakok bele. A dzsemesítővel készített lekvárjaim eleinte szépek, később meg ronda barna színre váltanak.
Így jártam az ibolya-lekvárral is. Először szép sötétlila volt, most pedig barna. Frissen meg kellet volna enni...de csak egyetlen kisüveggel lett, így takargattam.
ez isteni lehet... kár, hogy én nem főzhetek be, mert nincs hová tegyem. :(
VálaszTörlésa bodzavirágot is belefőzted a lekvárba?
VálaszTörlés