2012. szeptember 15., szombat

Almás pite

Almás pite




Ezzel a recepttel valószínűleg nem sok sütögetőnek mondok újat, általában ismerik. Ilyenkor ősz elején, amikor megérik a friss alma, nálunk nagy kedvenc. Így a "pitécske" is helyet kap a sorban.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
1 Ráma ( anyukám receptje szerint fele zsír legyen - nálam nincs zsír)
10 dkg cukor ( én kb. 8 dkg-t teszek)
3 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só
1 tejföl
2 tojássárga

1. Az almákat meghámozom és lereszelem. Közepes nagyságú almából kb. 15 db. Azt szeretjük, ha rendesen almás.


2. A lereszelt almát kézzel kicsavarom, lábasba teszem. Az almalét megkóstolom, hogy mennyire édes. Ha kellemesen az: nem rakok cukrot az almára. Ha savanykás akkor igen. a mennyiség változó, ízlés szerint.
szórok rá még őrölt fahéjat is.

3. Az almát egy kicsit megpárolom, közben kevergetem.

4. A hozzávalókból tésztát gyúrok, amit 2 cipóra osztok.

5. Az 1. cipót kinyújtom kb. tepsi nagyságúra, és bele is illesztem a tepsibe. Pici prézlit szórok rá, és ráterítem az almát. Szépen elegyengetem.

6. Kinyújtom a 2. cipót is. Ráterítem az almára. Ha nem pontosan akkora a tészta mint kellene, nem gond.
Kiterítés után kezemmel megemelgetve szépen méretre és formára igazítom.


7. a tészta tetejét tojássárgával megkenem és a tetejét megböködöm. Így nem fog felpúposodni.


180 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg sült színe nem lesz. Ha azt elérte akkor 150 fokra leveszem a hőt és kb. még 15 percig hagyom. Alsó-felső sütésre teszem. Így sikerült elérni, hogy jól átsüljön és szép maradjon az alja.
Sütőből kivéve porcukorral, esetleg fahéjjal is meghintem.

3 szem sütit sikerült a fotózásra megmenteni...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése